donderdag 22 februari 2018

1.5 SS-Standarte "Der Führer"

SS-regiment (Standarte) "Der Führer" was versterkt met een pionierscompagnie (1./SS Pi) en een afdeling artillerie (II./SS AR). Dat laat het volgend document zien.

Bron: Bundesarchiv-Militärarchiv Freiburg. Signatur RH 24-10/44
Dit soort overzichten geeft niet alles aan. Alleen wat er op een bepaald moment had moeten zijn, en zelfs dat nog niet op alle punten zo precies. Gegevens over aantal officieren, manschappen, en voertuigen ontbreken hierbij. Typen van ingedeelde vervoermiddelen en wapens worden ook niet genoemd. Maar die informatie is vaak nog wel in andere bronnen te vinden.

Soms zijn er toevalstreffers die meer duidelijkheid geven. Een foto, of een aantekening in het veld gemaakt op een bepaald archiefstuk. Zo werd op het zelfde document waarvan het plaatje hierboven een uitsnede is, aangetekend dat een deel van het brugslagmateriaal ingedeeld bij het 10e Legerkorps (X.AK) naar Zutphen werd gestuurd (voor brugslag daar bij de buurdivisie, 227.ID).

Bron: Bundesarchiv-Militärarchiv Freiburg. Signatur RH 24-10/44
Waarschijnlijk had versterkt SSDF op 10.5.40 de volgende bewapening *):

126 lichte machinegeweren, meegerekend die van de Panzerspähwagen, vier 221, en vier 231/232
44 zware machinegeweren
4 KampfwagenKanone 2,0 cm van de vier Panzerspähwagen 231/232
12 pantserafweerkanonnen, verm. 3,7 cm Pak 36
27 lichte granaatwerpers, verm. 5,0 cm le GW 36
18 zware granaatwerpers, verm. 8,0 cm m GW 34
8 stukken licht infanteriegeschut, verm. 7,5 cm le IG 18
12 lichte veldhouwitsers, 10,5 cm le FH 18

Het versterkt SSDF was bijna geheel gemotoriseerd. Alleen niet het muziekkorps (de eenheid aangegeven door het taktisch teken linksboven in het overzicht oorlogssterkte van SSDF). De muzikanten deden dienst als hospitaalsoldaten in gevechtsomstandigheden.
____________

*) De genoemde getallen zijn zo berekend:

Verondersteld is in deze berekening, dat SSDF aan het begin van de Westfeldzug meer en nieuwere typen Panzerspähwagen had dan toen nog standaard het geval was in de best uitgeruste regimenten. Tenminste zoals die vastgelegd is in de Kriegsgliederung hierboven en in de overzichten van de Kriegsgliederung des Feldheeres, bewaard in het NARA-archief.
Het symbool ("tactisch teken" in militair jargon) dat in de hierboven afgedrukte Kriegsgliederung gebruikt werd, geeft één peloton vierwielige voertuigen aan, type Sd.Kfz. 221/222, geen zes- of achtwielige, type Sd.Kfz. 231/232. Maar bekend is, dat het voorschrift voor het gebruik van de tactische tekens (H.Dv.272) niet altijd juist toegepast werd. En mogelijk heeft SSDF ook nog kort voor 10.5.40 aanvulling gekregen. Dat lijkt dan voor de Panzerspähwagen het geval te zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten